Varför vi kvinnor gillar smink

Tanken har slagit mig att jag, förmodligen onödigt, lagt på en mängd makeup bara att besöka tandläkaren. SminkningBasen var, vad jag vill kalla ”en minimal version av mitt dagliga look”. Och mina ögon var lite slarvigt suddiga med ögonskugga toppad med mascara. I grund och botten är mitt dagliga utseende sminkat lite som kattögon.
Det enda ställe jag skulle besöka var tandläkaren och tandläkaren ensam. Liksom, verkligen? Jag kunde ha gått helt sminklös ju… och det skulle inte ha stört någon. Men jag kan fortfarande sätta på mig mitt smink och inte ångrat det eller tyckt illa om det en enda gång.

Under resan mot den fruktade platsen ger ju alltid lite ångest och jag tror att alla fruktar det lite innerst inne, jag var tvungen att fråga mig själv varför i helsike jag brytt mig i första hand. Vem kommer att se mig? Hälften av det kommer förmodligen att torkas bort med allt dreglande som oundvikligen skulle hända (och tandläkaren skall naturligtvis dra i mitt ansikte.)
Svaret var alltför uppenbart.

Men att sminka sig kan vara både roligt och även avkopplande. Jag vet att jag njuta av att sätta smink på mitt ansikte och det är den bästa delen av att göra sig redo. Efter att ha lagt fram en outfit känner jag mig som en konstnär och älskar alltid det färdiga resultatet. Det är bara, i brist på ett mer passande ord, kul!

Det får oss att må bra. Oavsett om det är på grund av vårt mästerverk som kom ut spektakulärt eller för att vi har lyckats dölja finnar mm som vi känner att det blir jäkligt bra i slutändan. Vilket ger oss ett trevligt förtroendeuppsving.

Prova en ny produkt/utseende ger oss enorm tillfredsställelse. Speciellt när produkten fungerar otroligt bra och det nya utseendet vi aldrig provat innan ser felfri ut. Åh, den stolta känslan vi får från enkelt sotiga ögon som är fullbordad inom 5 minuter.

Så roligt som det kanske låter kan det väcka oss på morgonen. Mängden koncentration och intellektuella resurser som går åt till det är löjligt. Men det är en självklarhet för oss och får hjärnan att gå på en fantasirunda. En signifikant look berättar för världen hur vi är och får oss att känna oss fullständiga.

Det ”städar” oss upp lite. Speciellt om vi har vaknat med påsar under ögonen och är röda och svullna i ansiktet. Det kommer att göra oss lite mer levande och vakna – även om vi inte är det.

Vi gör det inte för dig. Tyvärr grabbar.

Det är enkelt, vi bara gillar det. Det är roligt, avkopplande, förtroendeökande och bara något som vi vill göra.

Även om jag inte behövde sminka mig till tandläkaren, det gjorde jag utan att ens tänka på det när jag vaknade.